65η Συνάντηση Πτυχιούχων Δ. Δ. Μια διακεκριμένη Συνάντηση στο ακριτικό Κιλκίς

«Φιλ’ αγαπημέν, καλώς έρθεται για 65 φοράς σην συνάντησην σ’ ατίντς που θα παίρνε τα πτυχία τουν. Αδά, σα ιερά και προσφυγικά αγιασμένα χώματα τη Κιλκιζί, ταζ σα σύνορα, όπου φυλάγνε τ’ άκρας, άμον ο Λεωνίδας τα Θερμοπύλας. Απόψ’, που είνεται το αντάμωμαν, απ’ όλα τα μέρε τη πατρίδας, ατίν που θα παίρνε τα πτυχία τουν, νουνίζνε, αναστορούν, χάρονταν και εφτάνε όνειρα… Ασήν ψύνε μουν να περάνετε έναν έμορφον βραδύν σε έναν έμορφον συνάντησιν».
Με αυτά τα θερμά λόγια στην ποντιακή διάλεκτο οι Κιλκισιώτες Πρόσκοποι καλωσόρισαν τους νέους και παλιούς πτυχιούχους Διακριτικού Δάσους στην 65η Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 στο Προσκοπικό Κέντρο Καβαλάρι Κιλκίς αλλά και στην πόλη στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων τους.

Στο πανέμορφο Κέντρο της Π. Ε. Κιλκίς, πτυχιούχοι απ’ όλη την Ελλάδα, υποδέχθηκαν εγκάρδια και χειροκρότησαν θερμά τα νέα μέλη του 1ου Συστήματος Προσκόπων του Γκίλγουελ, που απόκτησαν το Διακριτικό Δάσους όπως το καθιέρωσε ο ιδρυτής του Προσκοπισμού Β.Ρ.

Στην τελετή επίδοσης των διακριτικών ο Γενικός Έφορος Θοδωρής Κεφαλάς, ο Αν. Έφορος Εκπαίδευσης Κώστας Χαρατσάρης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. Χρήστος Λυγερός εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια προς τους νέους πτυχιούχους ευχόμενοι να συνεχίσουν να προσφέρουν με τις γνώσεις, τις ικανότητες και το παράδειγμα τους για πολλά χρόνια συμβάλλοντας αποφασίστηκα στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον Ελληνικό Προσκοπισμό. 

Αναφορά στην έναρξη της Συνάντησης έγινε και για το αδελφό Σώμα Προσκόπων Κύπρου που φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια του και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο δεν κατέστει δυνατόν η φετινή συνάντηση να πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί εκεί υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η σκέψη και η αγάπη όλων μας είναι κοντά τους.

Ο Γενικός Έφορος τόνισε ιδιαίτερα ότι η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του Διακριτικού Δάσους δεν είναι ο τερματισμός της διαδρομής αλλά η αφετηρία μιας νέας, συνειδητής, δύσκολης, επίπονης προσπάθειας.

Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Έφορος Κιλκίς Χρ. Τομπουλίδης καλωσόρισε τους πτυχιούχους στο Προσκοπικό Κέντρο Καβαλάρι, ευχαριστώντας την Γενική Εφορεία για την απόφαση της η Ετήσια Συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο ακριτικό Κιλκίς, εντάσσοντας την στις εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια Προσκοπισμού στο Κιλκίς και τιμώντας παράλληλα την συμπλήρωση των 100 ετών από την απελευθέρωση του Κιλκίς.

«Συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου όλους τους νέους πτυχιούχους, αλλά και να τους υπενθυμίσω ότι, όλες αυτές οι γνώσεις που αποκόμισαν από την μέχρι τώρα εκπαίδευσή τους φτάνοντας στην απόκτηση του πτυχίου Διακριτικού Δάσους, αν μη τι άλλο τους επιφορτίζει με ευθύνη για την συνέχεια. Όλες αυτές τις γνώσεις τους πρέπει να τις μεταφέρουν στους νεότερους και ότι το Σ.Ε.Π. προσδοκά σε αυτήν την συνέχεια.

Να συγχαρώ όμως ακόμη περισσότερο και τους παλαιούς πτυχιούχους, όλων των ηλικιών, που δεν υπολόγισαν την απόσταση και που με την παρουσία τους εδώ αποδεικνύουν πόσο δυνατή είναι η προσκοπική παρέα. Κάποιοι ταξίδεψαν από τον μακρινό Καναδά και κάποιοι από την Κύπρο για να βρεθούν εδώ μαζί μας στο ακριτικό Καβαλάρι.

Προσωπικά χαίρομαι που είναι μαζί μας εδώ ο παλαιός Περιφερειακός Έφορος Μιχάλης Πυρίντσος και ο επίσης παλαιός Τοπικός Έφορος Γιώργος Βασιλειάδης που τιμούμε σήμερα.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους βαθμοφόρους της Π.Ε. μας που, αν και με στεναχωρούν κάποιες φορές, δούλεψαν ώστε η Συνάντηση αυτή να έχει το αποτέλεσμα που προσδοκούμε» τόνισε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειακός του Κιλκίς».

Ακολούθησε η επίδοση τιμητικών διακρίσεων στους παλαιούς προσκόπους Μιχάλη Πυρίντσο από τον πρόεδρο του ΔΣ/Σ.Ε.Π. και στον Γιώργο Βασιλειάδη από τον Γεν. Γραμματέα του Δ.Σ. Ιωαν. Κασμίρογλου καθώς και στον Μενέλαο Παυλίδη παλαιό Π.Ε. Καναδά από τον Γεν. Έφορο ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή αναμνηστικών μεταξύ Γενικής Εφορείας και Περιφερειακής Εφορείας Κιλκίς.

Σε ανάμνηση της 65ης Συνάντησης ο Γενικός Έφορος πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας αφιερωμένη στα 90 χρόνια του Προσκοπισμού του Κιλκίς.

Η ώρα περνούσε ευχάριστα μέχρι να ακουστούν οι ποντιακές λύρες και τα νταούλια για να σημάνει η έναρξη της πυράς. Μέσα από τις ειδικές οθόνες που στήθηκαν η φλόγα του Προμηθέα πέρασε με έναν εντυπωσιακό τρόπο στη μέση της Πυράς, με τον Γιωρίκα και την Σουμέλα σε άπταιστα ποντιακά και παράλληλη μετάφραση να ξετυλίγουν το κουβάρι της Ποντιακής Προσκοπικής ιστορίας, σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, χαρίζοντας ένα πλούσιο θέαμα και γέλιο για να κλείσει με ένα φανάρι και ένα τραγούδι του Σαββόπουλου ο Γενικός Έφορος.

Η βραδιά απογειώθηκε με ένα όμορφο δείπνο στο προαύλιο καταπράσινο χώρο του Κέντρου με γλέντι με δημοτική, ποντιακή και λαϊκή μουσική ενώ οι πτυχιούχοι απόλαυσαν ποντιακούς χορούς που παρουσίασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος το «Μπέλες».

Την Κυριακή το πρωί οι συμμετέχοντες στην Συνάντηση τέλεσαν μνημόσυνο για τους Πτυχιούχους που επέστρεψαν στον Δημιουργό, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Καβαλαρίου με τον π. Ευσέβιο Κλώπα να ευχαριστεί τους Προσκόπους για την παρουσία και την δράση τους στην κοινωνία ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο σπάνιο σε εκθέματα σπήλαιο του λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς.

Τελευταίος σταθμός της Συνάντησης ο Ιερός Χώρος της Μάχης του Κιλκίς, όπου οι πτυχιούχοι ξεναγήθηκαν στο πολεμικό μουσείο, γνωρίζοντας την ιστορία της μάχης που έκρινε την απελευθέρωση του Κιλκίς και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια και μπροστά από το ανδριάντα προς τιμήν των πεσόντων, απαγγέλθηκαν στίχοι από το ποίημα του Κωστή Παλαμά, όπως το απήγγειλε ο ίδιος πριν από 100 χρόνια και κατατέθηκαν στεφάνια τιμώντας την απελευθέρωση από τον Γενικό Έφορο και τον Περιφερειακό Έφορο του Κιλκίς. 

Εδώ το ταξίδι στο ακριτικό Κιλκίς τελείωσε με τον Γενικό να βραβεύει με αναμνηστική πλακέτα τον Περιφερειακό Έφορο του Κιλκίς Χρ. Τομπουλίδη για την άρτια διοργάνωση της Συνάντησης να κηρύσσει την λήξη της Συνάντησης δίνοντας ραντεβού για την επόμενη που θα γνωστοποιηθεί από την Εφορεία Εκπαίδευσης Γ.Ε.