Στη Μόσχα ο Παύλος Τονικίδης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς, Παύλος Τονικίδης, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), στα πλαίσια παγκόσμιας έκθεσης τροφίμων και φρούτων, που διοργανώθηκε με τεράστια επιτυχία στη ρωσική πρωτεύουσα.
Απ` τις 16 ως τις 20 Σεπτεμβρίου ο κ. Τονικίδης είχε ως αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ σειρά επαφών με πολιτικούς κι επιχειρηματικούς παράγοντες, με τους οποίους συζήτησε εκτενώς θέματα που σχετίζονται με την προώθηση των ελληνικών προϊόντων αλλά και με τις προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας.

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν επιχειρήσεις και φορείς απ` τον Πρωτογενή κυρίως Τομέα, καθώς και αγροτικοί συνεταιρισμοί παραγωγής φρούτων και χυμών.

Παρούσα στην Έκθεση με δικό της περίπτερο ήταν και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μ` επικεφαλή της αντιπροσωπείας της τον αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιο για θέματα Εμπορίου, Κωνσταντίνο Καραπαναγιωτίδη.

Κατά τη διάρκεια του 5 θημέρου της Έκθεσης, ο κ. Τονικίδης είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί στο περίπτερο της ΚΕΕΕ την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα, Δανάη – Μαγδαληνή Κουμανάκου, καθώς και τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας μας, Ηλία Θανασσά, τους οποίους ξενάγησε και σε άλλα περίπτερα.

Με την πρέσβειρα της χώρας μας έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στη προώθηση προϊόντων τους στη ρωσική αγορά, καθώς και τα άλυτα ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τρίτες χώρες, με την κ. Κουμανάκου να δείχνει εξαιρετικό ενδιαφέρον και να υπόσχεται ότι θα επιδιώξει την προώθηση λύσεων στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου.

Μετά από έρευνα για επιχειρήσεις Ελληνορώσων πολιτών, ο κ. Τονικίδης κι ο κ. Καραπαναγιωτίδης επισκέφτηκαν τέτοιες μεταποιητικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στη περιοχή της Μόσχας, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για καθετοποιημένες επιχειρήσεις με σύγχρονο μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς κα με εξαιρετικά ειδικευμένο προσωπικό.

Η σημαντική διαπίστωση που έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς ήταν ότι οι ομογενείς επιχειρηματίες διακατέχονται από ένα υψηλό ελληνικό πατριωτικό φρόνημα, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις να ενδιαφέρονται να μάθουν με ποιόν τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Σημαντική ήταν κι η εθιμοτυπική επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Τονικίδης στον ομόλογό του, αντιπρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Ρωσίας, Γκεόργκι Πετρόφ, στο κτήριο της Ένωσης, που βρίσκεται στις παρυφές της Κόκκινης Πλατείας.

Ο κ. Πετρόφ αποδείχθηκε άριστα ενημερωμένος για τα θέματα του επιμελητηριακού θεσμού στην Ελλάδα και για τους Έλληνες ομολόγους του όπως ο κ. Τονικίδης, τον οποίο προσκάλεσε σε γεύμα προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς θέματα συνεργασίας των επιμελητηρίων των δυο χωρών. Η δέσμευση του κ. Πετρόφ ήταν ν` αναλάβει ο ίδιος προσωπικά να συζητήσει με κάθε ελληνική επιχείρηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη διαδικασία εξαγωγής προϊόντων της προς τη μεγάλη χώρα του Βορρά.